Honung

bi i honungsört

Biet hämtar nektar ur blomman och samlar den i sin honungsmage för att sen flyga till kupan där den omvandlas till honung. För att göra ett halvt kilo honung behövs 3-4 miljoner blombesök!

honung_etikett

Honungen finns i tre smaker; 

VILDA ÄNGSBLOMMOR – kommer från våra bikupor nära ängar och blommande trädgårdar.

SKOGENS BLOMMORSkogens blommor kommer från våra bikupor placerade i skogen.

LJUNGHONUNG – Vissa år skördar vi även Ljunghonung, denna mörka smakrika honung vars egenskaper kan jämföras med Manuka honung.

FLYTANDE HONUNG

Smak och färg kan variera beroende på de blommor som bina hämtat nektar ifrån.


Den nyslungade honungen kommer att kristallisera naturligt efter några månader och får då en grovkorning konsistens. Den ska förvaras i rumstemperatur för att inte kristallisera.

För att vår fasta honung ska bli fint kristalliserad och få en len och mjuk konsistens tillsätter vi lite av förra årets honung till den nyslungade, vi gör en s.k. ymp. Ympen rörs ned i den nyslungade honungen  som då kommer  att kristallisera och bli finkornig.

bi i lavendelblomma 2

Nordiskt bi i lavendelblomma

Vi är med i projekt Nordbi , som värnar om att bevara det ursprungliga nordiska biet, en biras som är anpassad att klara vårt klimat med korta somrar och långa vintrar.
Det nordiska biet är mörkt brunt till svart och har en längre behåring på bakkroppen.

Läs mer om föreningen NordBi

honungsram

Honungsram med täckta celler. När honungen är mogen och har en vattenhalt under 20% täcker bina honungen med ett tunt vaxlock. Detta vax avlägsnar vi innan slungning och det sparas och används i de salvor och cerat som Sara tillverkar.