Saskatoonbär

saskatoonbär3


De mogna bären är mörkt blålila och växer i klasar på buskar som kan bli mellan 2-5 m beroende på sort. Buskarna blommar med vita blommor på våren och när bären börjar mogna skiftar dessa i färger från ljus rosa till mörk purpur. På hösten blir löven på buskarna vackert orangeröda.

Lite kuriosa: Vilda saskatoonbär har fått stå som modell för Walt Disneys ”Bumbibär”, de magiska mångfärgade bären som får ”bumbibjörnarna” att studsa och människor att få övermänskliga krafter.

saskatoonbär

Bäret är supernyttigt, kan närmast jämföras med blåbär, är ett så kallat”superfruit”.

Saskatoonbären har högt innehåll av antocyaner,fenoler och flavanoider(antioxidanter), järn, kalcium, magnesium, kalium, mangan och koppar.

100g saskatoonbär innehåller 22% av rek.daglig dos av järn,34% av mangan, 11% av kalcium och 7% av koppardosen. Innehållet av både C-och pro-A-vitamin är högt.
(Källa:Kirsten Jensen,Länsstyrelsen västra Götaland)www.lanstyrelsen.se/vastragotaland

Övrigt om bärens näringsinnehåll finns att läsa på www.prairieberries.com och www.saskatoonberrycouncil.com

Bären är goda att äta färska eller används till sylt,saft,marmelad,bakverk,desserter, smoothies mm.

När bären värms upp till sylt eller i bakverk frigörs sötmandelolja från kärnorna vilket ger en smak som påminner om körsbär.

Bäret innehåller inget naturligt pektin så om man vill få en fastare konsistens på sylt eller marmelad kan man tillsätta pektin eller använda sig av syltsocker vid tillagning. Bäret har väldigt lite syrlighet så för att förhöja smaken kan man smaksätta med saft/skal från citron.

Det finns inte så många svenska recept men ett tips är att söka på ”saskatoon berries” så kommer man till många hemsidor i USA och Kanada med många goda recept.

Bi i blomma från Sakatoonbärbuske

Blommande bärbuskar i juni